نگاهی دقیق به مفهوم عمق میدان در عکاسی

نگاهی دقیق به مفهوم عمق میدان در عکاسی

نمایندگی تعمیرات کانن - یکی از مهمترین تکنیک های پایه در عکاسی که هر عکاس هنرمند در آن می بایست به مهارت کامل دست پیدا کند ؛ مفهوم عمق میدان و نحوه کنترل آن می باشد .

درک مفهوم عمق میدان در عکاسی بسیار ساده است اما در اکثر موارد عکاسان این چنین تصور می کنند که تنها با باز یا بسته نمودن دیافراگم لنز قادر به کنترل کامل عمق میدان در عکس خود هستند .در این مطلب نگاهی دقیقتر به مفهوم عمق میدان در عکاسی خواهیم داشت .

با آگاهی از مفهوم عمق میدان و آشنایی با اصول کلید کنترل آن شما می توانید به نحو موثرتری پایه های عکاسی خود را استحکام بخشیده و هنر و خلاقیت خود را در تصاویر ثبت شده به ظهور برسانید .با استفاده از این مفهوم می توان پس زمینه را در عکس محو نمود و در عین حال سوژه اصلی عکس را کاملا شارپ و واضح نمود .

یا اینکه با استفاده از مفهوم عمق میدان در زمان عکاسی منظره و طبیعت ؛ از ابتدای پیش زمینه تا آخرین نقطه در پس زمینه را در وضوح دید کامل می توان قرار داد .

عمق میدان چیست ؟

این یک مفهوم بسیار ساده است .

آن مقدار از صحنه مورد عکاسی که در جلوتر از نقطه فوکوس و یا در پشت آن در وضوح دید کامل قرار دارد ؛ عمق میدان دید در عکس گفته می شود . عمق میدان را به طور موثر در رابطه با عمق فوکوس در عکس می دانیم و اینکه چه میزان از تصویر در فوکوس قرار داشته باشد نیز تعیین کننده مقدار عمق میدان خواهد بود . هر لنز قادر است تا تنها یک نقطه را به عنوان شارپ ترین و پر جزییات ترین نقطه صحنه نشان دهد اما با استفاده از عمق میدان ؛ ناحیه مورد فوکوس در عکس را می توان به نحو موثری تری مورد کنترل قرار داد .

به طور کلی سه عامل تاثیر گذار بر عمق میدان در عکس وجود دارند و این سه عامل عبارتند از : دیافراگم لنز ؛ فاصله کانونی لنز ؛ فاصله فوکوس .

تمامی عوامل مورد اشاره در فوق بر میزان عمق میدان دید در عکس تاثیرگذار هستند و از این روی برای تاثیرگذاری و کنترل عمق میدان در عکاسی ؛ باید بر نحوه استفاده از این عوامل مهارت داشته باشیم .

تعمیر دوربین مانن - تعمیر دوربین نیکون

فاصله کانونی

در زمان عکاسی با استفاده از یک لنز واید 28 میلیمتر ؛ در دیافراگم f/5.6  در مقایسه با فاصله کانونی ۴۰۰ میلیمتر با همین دیافراگم ، عمق میدان بیشتری به دست خواهیم آورد . با آگاهی از تاثیرات لنز های مختلف بر میزان عمق میدان دید در عکس ؛ خلاقیت های بیشتری را به دست می توان آورد .

دیافراگم

در یک لنز با دیافراگم در محدوده f/1.2 تا f/32 هر یک از دیافراگم های موجود در بین این دو محدوده از تاثیرگذاری خاص و منحصر به فردی بر میزان عمق میدان دید در عکس برخوردار خواهند بود . در زمان استفاده از یک دیافراگم کاملا بسته ، عمق میدان متفاوتی نسبت به یک دیافراگم کاملا باز به دست خواهید آورد .

عمق میدان در دیافراگم های متوسط نیز حالتی متفاوت را ایجاد می کند . در یک دیافراگم کاملا باز ؛ عمق میدان به میزان بیشتری کاهش می یابد و در در یک دیافراگم نسبتا بسته ، عمق میدان افزایش یافته و ناحیه بیشتری از عکس در وضوح دید قرار می گیرد .

فاصله فوکوس

اینکه نقطه فوکوس در فاصله دورتری در عکس قرار بگیرد یا اینکه نقطه فوکوس در فاصله ای نزدیک باشد ، نیز تعیین کننده عمق میدان خواهد بود . با در فوکوس قرار دادن یک نقطه دور در عکس ، عمق میدان به میزان بیشتری افزایش می یابد و با فوکوس بر یک جسم نزدیک تر به دوربین در عکس ، عمق میدان کاهش خواهد یافت . به بیان دیگر ؛ مقدار دور یا نزدیک بودن سوژه مورد فوکوس به دوربین ( نمایندگی کانن ) ؛ یکی از عوامل تاثیرگذار بر عمق میدان دید در عکس خواهد بود .

نمایندگی کانن - نمایندگی تعمیرات کانن - تعمیرات لنز

چه زمان باید از عمق میدان استفاده کرد ؟

در اغلب موارد عکس های مناظر و صحنه های طبیعت را می بینیم که تمام کادر عکس از وضوح دید بالایی برخوردار است .

به طور کلی در عکاسی از صحنه های بسیار گسترده و مناظر طبیعی تمام کادر صحنه را در وضوح دید قرار می دهند و برای انجام اینکار از دیافراگم های نسبتا بسته مثل f/22 و یا حتی بالاتر از آن استفاده می کنند . در این شرایط ، تمامی کادر صحنه از پیش زمینه تا پس زمینه در فوکوس دوربین ( نمایندگی کانن ) قرار می گیرند .

اما در زمان استفاده از یک دیافراگم باز عمق میدان کاهش می یابد و این موقعیت برای استفاده در شرایطی مناسب است که شما تمایل دارید تا یک سوژه نسبتا کوچک را در میان کادر تصویر به صورت واضح و برجسته نمایش دهید .به طور کلی در عکاسی پرتره معمولا از این شیوه استفاده می شود .

بلور یا محو شدن پس زمینه یکی از تکنیک های اصلی در عکاسی پرتره به شمار می آید . در تکنیک های عکاسی با استفاده از اندازه نمای کلوز آپ و یا در عکاسی از سوژه های بسیار کوچک نیز ؛ از تکنیک کاهش عمق میدان استفاده می شود .

 

نگاهی متفاوت به مسئله عمق میدان : استفاده از پیش زمینه برای دست یابی به عمق میدان خلاقانه

چگونه می توان با هر نوع دوربین کمترین عمق میدان را به دست آورد ؟

نظرات

سلام مهدی عزیز
ممنونم که مقاله‌ی ما رو مطالعه کردید ، عبارت داخل سایت درست است
هر چقدر دیافراگم بازتر باشد (یعنی عدد دیافراگم عدد کمتری را نشان دهد) ، عمق میدان کمتر می‌شود (یعنی فضای کمتری به وضوح دیده می‌شوند) و بالعکس.

برای مطالعه بیشتر در این خصوص می‌توانید به لینک‌های مرجع زیر مراجعه فرمایید.

https://www.adobe.com/creativecloud/photography/hub/guides/relationship-aperture-and-focal-length.html

https://fixthephoto.com/aperture-and-depth-of-field.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field

https://www.photographytalk.com/beginner-photography-tips/7356-a-beginner-s-guide-to-aperture-and-depth-of-field

پنجشنبه 1402/03/18 13:51

با سلام
شما اینجا ظاهرا یک موردو اشتباه عنوان کردید
هرچقدر دیافراگم بازتر باشه عمق میدان بیشتر میشه نه کمتر
این جمله رو اصلاح کنید :
در یک دیافراگم کاملا باز ؛ عمق میدان به میزان بیشتری کاهش می یابد و در در یک دیافراگم نسبتا بسته ، عمق میدان افزایش یافته و ناحیه بیشتری از عکس در وضوح دید قرار می گیرد

چهارشنبه 1402/03/17 21:36